poniedziałek, 11.07.2016 r.
Dacquoise z daktylami

Tort bezowy lub inaczej dacquoise z daktylami to bardzo puszysty i delikatny deser. Jeśli lubicie bezy, kajmak, kakao to dacquoise jest właśnie idealnym połączeniem wszystkich tych składników. Jest to słodki deser, ale ilość słodyczy nie jest przesadzona i po zjedzeniu kawałka nie przejdzie nam ochota na następny :) Pierwszy raz spotkałam się dacquiose-m w jednej z krakowskich cukierni. Wyglądał tak kusząco, że nie mogłam się oprzeć i tak od roku stał się on moim ulubionym deserem, no… może na równi z deserem truskawkowym z mascarpone i bezami :)

PS. Wiem, że ostatnio bardzo mało pojawia się przepisów, ale praca i pozostałe obowiązki pochłaniają większość czasu… ale obiecuję wrócić do regularnego pisania :)

dacquoise z daktylami

dacquoise z daktylami

Składniki

Blaty bezowe

  • 6 dużych białek (w temp. pokojowej)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 drobno pokrojonych suszonych daktyli

Krem

  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
  • łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej
  • 10 drobno pokrojonych suszonych daktyli

Dodatkowo

  • cukier puder
  • kakao
  • daktyle do dekoracji

Wykonanie

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce cały czas mieszając dodajemy oba cukry, ubijamy do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodajemy sok z cytryny i ponownie miksujemy. Na koniec delikatnie należy wmieszać pokrojone daktyle. Tak przygotowaną masę bezową wykładamy blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na którym wcześniej obrysowujemy 2 okręgi o średnicy 23 cm i smarujemy je masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie bezy powinny być suche i chrupkie. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na całą noc do wystygnięcia (ja swoje blaty zrobiłam wieczorem i następnego dnia rano robiłam krem i przełożyłam).

W jednym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i cukier puder, w drugim serek mascarpone z masą kajmakową. Następnie do masy kajmakowej należy delikatnie wmieszać szpatułką ubitą śmietanę, a potem daktyle. Tak przygotowaną masą przekładamy blaty bezowe (blat, masa, blat), które oprószamy cukrem pudrem i kakao i dekorujemy suszonymi daktylami.

Źródło: Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Wydrukuj
Kategoria: Desery, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , , , ,