Tort bezowy lub inaczej dacquoise z daktylami to bardzo puszysty i delikatny deser. Jeśli lubicie bezy, kajmak, kakao to dacquoise jest właśnie idealnym połączeniem wszystkich tych składników. Jest to słodki deser, ale ilość słodyczy nie jest przesadzona i po zjedzeniu kawałka nie przejdzie nam ochota na następny :) Pierwszy raz spotkałam się dacquiose-m w jednej z krakowskich cukierni. Wyglądał tak kusząco, że nie mogłam się oprzeć i tak od roku stał się on moim ulubionym deserem, no… może na równi z deserem truskawkowym z mascarpone i bezami :)
PS. Wiem, że ostatnio bardzo mało pojawia się przepisów, ale praca i pozostałe obowiązki pochłaniają większość czasu… ale obiecuję wrócić do regularnego pisania :)
Składniki
Blaty bezowe
- 6 dużych białek (w temp. pokojowej)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 drobno pokrojonych suszonych daktyli
Krem
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
- łyżka cukru pudru
- 150 g masy kajmakowej
- 10 drobno pokrojonych suszonych daktyli
Dodatkowo
- cukier puder
- kakao
- daktyle do dekoracji
Wykonanie
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce cały czas mieszając dodajemy oba cukry, ubijamy do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodajemy sok z cytryny i ponownie miksujemy. Na koniec delikatnie należy wmieszać pokrojone daktyle. Tak przygotowaną masę bezową wykładamy blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na którym wcześniej obrysowujemy 2 okręgi o średnicy 23 cm i smarujemy je masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie bezy powinny być suche i chrupkie. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na całą noc do wystygnięcia (ja swoje blaty zrobiłam wieczorem i następnego dnia rano robiłam krem i przełożyłam).
W jednym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i cukier puder, w drugim serek mascarpone z masą kajmakową. Następnie do masy kajmakowej należy delikatnie wmieszać szpatułką ubitą śmietanę, a potem daktyle. Tak przygotowaną masą przekładamy blaty bezowe (blat, masa, blat), które oprószamy cukrem pudrem i kakao i dekorujemy suszonymi daktylami.