- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Dacquoise z daktylami

Tort bezowy lub inaczej dacquoise z daktylami to bardzo puszysty i delikatny deser. Jeśli lubicie bezy, kajmak, kakao to dacquoise jest właśnie idealnym połączeniem wszystkich tych składników. Jest to słodki deser, ale ilość słodyczy nie jest przesadzona i po zjedzeniu kawałka nie przejdzie nam ochota na następny :) Pierwszy raz spotkałam się dacquiose-m w jednej z krakowskich cukierni. Wyglądał tak kusząco, że nie mogłam się oprzeć i tak od roku stał się on moim ulubionym deserem, no… może na równi z deserem truskawkowym z mascarpone i bezami [1] :)

PS. Wiem, że ostatnio bardzo mało pojawia się przepisów, ale praca i pozostałe obowiązki pochłaniają większość czasu… ale obiecuję wrócić do regularnego pisania :)

Składniki

Blaty bezowe

Krem

Dodatkowo

Wykonanie

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce cały czas mieszając dodajemy oba cukry, ubijamy do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodajemy sok z cytryny i ponownie miksujemy. Na koniec delikatnie należy wmieszać pokrojone daktyle. Tak przygotowaną masę bezową wykładamy blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na którym wcześniej obrysowujemy 2 okręgi o średnicy 23 cm i smarujemy je masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie bezy powinny być suche i chrupkie. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na całą noc do wystygnięcia (ja swoje blaty zrobiłam wieczorem i następnego dnia rano robiłam krem i przełożyłam).

W jednym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i cukier puder, w drugim serek mascarpone z masą kajmakową. Następnie do masy kajmakowej należy delikatnie wmieszać szpatułką ubitą śmietanę, a potem daktyle. Tak przygotowaną masą przekładamy blaty bezowe (blat, masa, blat), które oprószamy cukrem pudrem i kakao i dekorujemy suszonymi daktylami.

Źródło: Tort dacquoise z orzechami i daktylami [2]