poniedziałek, 23.01.2017 r.
Kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami

Ostatnio w moim domu bardzo często gości kasza gryczana, jęczmienna lub owsiana. No i na pewno sami wiecie, że często trochę jej zostaje po obiedzie, a ja bardzo nie lubię marnować jedzenia, więc wymyśliłam, że to co zostało, wykorzystam do usmażenia kotlecików z kaszy. Ale żeby nie była to sama kasza to dorzuciłam twaróg i przesmażone warzywa. Możecie użyć swoich ulubionych warzyw, ja widziałam tu cebulę i marchew. Córka jako specjalistka od wszelkich kotlecików zajadała się nimi, więc mogę śmiało uznać ten eksperyment za udany :)

Kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami

Składniki

  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • kostka twarogu (około 200 g)
  • 3 jajka
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami

Kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami

Kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami

Wykonanie

Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i starkowaną na dużych oczkach marchew. Całość smażymy do miękkości. Do ostudzonej kaszy dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg, przeciśnięty przez praskę czosnek, warzywa z patelni i jajka. Całość mieszamy dodając bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kotleciki (bardzo pomaga zmoczenie rąk wodą, wtedy masa się nie przykleja) i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem i zestawem surówek.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Dla dzieci, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , ,