Przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym dostałam od znajomej i bardzo chciałam go wypróbować ponieważ do tej pory fasolkę robiłam praktycznie tylko z bułką tartą i podawałam jako dodatek do obiadu. Całe danie można spokojnie przygotować w 30 minut, więc jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad to zachęcam Was do spróbowania ;-)
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- olej do smażenia
Wykonanie
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, przekrajamy na pół i gotujemy al dente ok. 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę a po chwili dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy mięso mielone i smażymy aż mięso straci różowy kolor. Zalewamy całość przecierem pomidorowym i dusimy do momentu aż uzyskamy gęsty sos mięsno-pomidorowy. Doprawiamy do smaku i na sam koniec dodajemy fasolkę. Całość mieszamy i podajemy na gorąco. Tak przygotowaną fasolkę możemy podać z pieczywem (tak preferuje mój mąż) ja natomiast jem ją bez dodatków, wszystko zależy od Waszych upodobań.