Jeśli lubicie ciasta które robi się w pół godziny to mam dla Was przepis ;-) Jest to ciasto z kategorii „bez pieczenia”, do przygotowania którego wystarczy zmiksować masę i przełożyć ją herbatnikami. Najgorszy jest ten moment oczekiwania w którym musimy pozostawić ciasto do „przegryzienia” ;-) Aha, warto dodać, że ciasto nie należy do bardzo słodkich, ponieważ w całym przepisie są tylko 4 łyżki cukru, zatem jeśli lubicie bardziej słodkie masy, możecie dowolnie zwiększyść ilość cukru pudru ;-)
Składniki
- 500 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 200 g herbatników kakaowych
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka likieru typu Baileys
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 4 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Do wysokiej miski wlewamy 200 ml schłodzonej śmietanki którą ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie stopniowo dodajemy 250 g serka mascarpone i całość mieszamy do połączenia składników. Do drugiej miski wlewamy pozostałą śmietankę, dodajemy dwie łyżki cukru pudru oraz kakao, likier i całość miksujemy. Po czym partiami dodajemy kolejne 250 g serka mascarpone i mieszamy całość do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 20×20 wykładamy folią aluminiową po czym układamy następujące warstwy,
- herbatniki kakaowe
- połowa masy z kakao
- herbatniki kakaowe
- połowa masy z wanilią
- herbatniki pełnoziarniste
- pozostała masa z kakao
- herbatniki pełnoziarniste
- pozostała masa waniliowa
Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi herbatnikami kakaowymi (ja użyłam ok. 6 sztuk). Blaszkę przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki w celu „przegryzienia”.