Surówek nigdy za dużo, a dobry obiad powinien składać się z pierwszego dania, drugiego, surówki i kompotu ;P tylko nie zawsze jest czas żeby to wszystko przygotować i miejsce w żołądku, żeby to wszystko zjeść ;-), ale surówki z pora i kukurydzy nie odmawiam. Surówka ta idealnie pasuje do kurczaka po wietnamsku, na który przepis umieszczałam ostatnio.
Składniki
- 1 średni por
- 2 marchewki
- puszka kukurydzy
- majonez i jogurt naturalny (1:1)
- sól, pieprz, cukier
- musztarda
Wykonanie
Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Posypujemy delikatnie solą i ugniatamy w dłoni po czym odstawiamy na chwilę. Marchewkę obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do pora. Kukurydzę odsączamy i przekładamy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i musztardy. Łączymy z majonezem i jogurtem.