Ciasto potrójnie czekoladowe wzięło swą nazwę od 3 warstw które zrobione są na bazie czekolady. Pierwsza warstwa jest jednocześnie spodem i konsystencją trochę przypomina czekoladowe brownie, druga warstwa jest dużo bardziej delikatna i tworzy mus, a na wierzchu jest pianka z białej czekolady. Zapewne zastanawiacie czy ciasto nie jest przez to za bardzo słodkie… ale zaskoczę Was i powiem, że użyta jest przede wszystkim gorzka czekolada i ciasto wcale nie jest mdłe! Kolejną ciekawostką może być to, że do ciasta nie używa się mąki ;-) ale coś za coś… ciasto wymaga dużo cierpliwości i czasu podczas przygotowania, ale obiecuję Wam, że włożony trud na pewno się opłaci ;-) Jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam.
Z okazji swoich imienin, ciasto dedykuję wszystkim Agnieszkom ;-)
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 85 g masła + odrobina do wysmarowania formy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki brązowego cukru (ja dałam trochę mniej ok. 1/4)
Masa z ciemnej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek ciepłej wody
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1,5 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Masa z białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
- 170 g białej czekolady
- 1,5 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
Ciasto czekoladowe
W garnuszku rozpuszczamy masło, posiekaną czekoladę i kawę. Cały czas mieszamy aż uzyskamy gładką jednolitą konsystencję, po czym odstawiamy do ostygnięcia (mieszając od czasu do czasu). Do tak przygotowanej masy wlewamy żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy składniki (używając trzepaczki lub miksera). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo w trakcie miksowania cukier. Pianę z białek dodajemy do masy czekoladowej w trzech partiach uważając żeby piana „nie osiadła”. Tortownicę (śr. 28cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wygładzamy wierch i pieczemy w temperaturze 160 °C przez ok. 18-20 minut. Po tym czasie uchyalmy drzwiczki piekarnika i po 10 minutach wyjmujemy ciasto, studzimy.
Masa z ciemnej czekolady
Kakao łączymy z wodą, starając się, żeby nie było grudek. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku lub kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia, po czym dodajemy wodę z kakao i mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Do masy czekoladowej dodajemy w trzech partiach ubitą śmietankę, uważając, żeby piana nie osiadła. Gotową masę wylewamy na wystudzone ciasto czekoladowe, wygładzamy wierzch i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Masa z białej czekolady
Gdy masa z ciemnej czekolady całkowicie zastygnie, zabieramy się za przygotowanie masy z białej czekolady. Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Gdy napęcznieje szklankę wstawiamy do gorącej wody i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. W garnuszku mocno podgrzewamy pół szklanki śmietanki, zdejmujemy z ognia i wlewamy do niej żelatynę, mieszając, żeby równo się rozprowadziła. Od razu dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy czekoladowej delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę wykładamy na zastygniętą masę z ciemnej czekolady. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Gotowe ciasto dekorujemy startą czekoladą.
źródło: ciasto czekoladowe