Naleśniki zazwyczaj kojarzą nam się ze słodkim daniem, ale naleśniki mogą zostać również przyrządzone w sposób bardziej wytrawny. Dziś pokażę Wam trochę zmodyfikowany przepis na naleśniki po tatarsku, po prostu dodałam od siebie kilka składników które świetnie dopełniają smak.
Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- ok. 2 szklanek mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 ugotowane ziemniaki
- 100 g twarogu
- 2 ogórki konswerwowe
- 100 g wędzonego boczku
- mała cebulka
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie
Z mleka, mąki, jajek i wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju (żeby nie używać tłuszczu do smażenia). Z przygotowanej masy smażymy naleśniki. Następnie przygotowujemy farsz. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Przekładamy do miski (bez tłuszczu z patelni) i dodajemy rozgniecione ziemniaki, twaróg oraz starkowane i odsączone z soku ogórki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chrzanem i musztardą. Na każdy naleśnik nakładamy farsz (nie za dużo) i składamy w trójkąt. Gotowe naleśniki podsmażamy chwilę na patelni i podajemy na gorąco.
Inspiracja: naleśniki po tatarsku
Przepis bierze udział w akcji „Naleśniki w każdej postaci”.