piątek, 28.02.2014 r.
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym

Jest piątek i na pewno jesteście przesłodzeni po wczorajszym tłustym czwartku więc dziś będzie danie bez cukru, z dużą ilością zielonego zdrowego szpinaku i idealnie komponującym się sosie śmietanowo-serowym. Nie wymaga dużo czasu do przygotowania, jest smaczne, zdrowe i syte.

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w piórka cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (uważając, żeby nie przypalić czosnku). Następnie dodajemy szpinak i dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i starkowany ser. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

źródło: penne ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym

Wydrukuj
Kategoria: Makarony, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , ,