Jest piątek i na pewno jesteście przesłodzeni po wczorajszym tłustym czwartku więc dziś będzie danie bez cukru, z dużą ilością zielonego zdrowego szpinaku i idealnie komponującym się sosie śmietanowo-serowym. Nie wymaga dużo czasu do przygotowania, jest smaczne, zdrowe i syte.
Składniki
- 200 g makaronu
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w piórka cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (uważając, żeby nie przypalić czosnku). Następnie dodajemy szpinak i dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i starkowany ser. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.