wtorek, 04.03.2014 r.
Śledzie w sosie z cynamonem

Jutro jest Środa Popielcowa, więc gdybyście szukali czegoś smacznego i bezmięsnego to podrzucę Wam pomysł na śledzie w sosie z cynamonem. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię śledzie na słodko, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy przepada za takim połączeniem, więc jako opcję B mogę Wam zaproponować śledzia po tatarskuwarstwową sałatkę śledziową, lub sałatkę śledziową po meksykańsku. Myślę, że teraz każdy znajdzie coś dla siebie ;-)

Śledzie w sosie z cynamonem

Składniki

  • 4 filety śledziowe solone
  • 12 suszonych śliwek
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka miodu
  • duża cebula
  • 2 łyżki octu
  • 3 szczypty cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • mielona papryka
  • pół szklanki wody

Śledzie w sosie z cynamonem

Śledzie w sosie z cynamonem

Wykonanie

Filety śledziowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy miód i koncentrat pomidorowy, po czym całość zalewamy połową szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki i liście laurowe doprawiamy do smaku a na koniec wlewamy ocet. Dusimy ok. 10 minut w razie potrzeby podlewając wodą. Wystudzony sos łączymy ze śledziami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Ryby
Tagi: , , , , , , , , , , ,