Naleśniki o smaku pizzy to kolejna próba przeniesienia ciasta drożdżowego i farszu w trochę inną postać. Pisałam już jak można zrobić placki o smaku pizzy oraz podawałam przepis na pizzę domową, ale przepisów na naleśniki nigdy za dużo, no i dodatkowy plus jest taki, że nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego ;-)
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki przyprawy do pizzy
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta soli
Farsz
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- cebula
- 250 g mozarelli
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 1 łyżka masła
Sos
- pół szklanki keczupu
- 80 g koncentratu pomidorowego
- bazylia
- oregano
Wykonanie
Ciasto naleśnikowe
W misce miksujemy mleko, jajka, sól, cukier i olej. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo mąkę oraz pozostałe przyprawy. Ciasto powinno być lejące. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki (bez dodatku tłuszczu).
Farsz
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w małą kostkę i przekładamy do miseczki do której wsypujemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz i dwie łyżki oleju. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki, po czym smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, podsmażamy na łyżce masła aż odparuje woda, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy aż zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na dużych oczkach.
Sos
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na naleśniki układamy kolejno, sos, pieczarki, mięso oraz ser. Zwijamy naleśniki w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i pieczemy w temperaturze 180 °C do momentu, aż ser się rozpuści (ok. 15-20 minut)
źródło: naleśniki o smaku pizzy