poniedziałek, 10.03.2014 r.
Naleśniki o smaku pizzy

Naleśniki o smaku pizzy to kolejna próba przeniesienia ciasta drożdżowego i farszu w trochę inną postać. Pisałam już jak można zrobić placki o smaku pizzy oraz podawałam przepis na pizzę domową, ale przepisów na naleśniki nigdy za dużo, no i dodatkowy plus jest taki, że nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego ;-)

Naleśniki o smaku pizzy

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki przyprawy do pizzy
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta soli

Farsz

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 250 g mozarelli
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka masła

Sos

  • pół szklanki keczupu
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • oregano

Naleśniki o smaku pizzy

Wykonanie

Ciasto naleśnikowe

W misce miksujemy mleko, jajka, sól, cukier i olej.  W trakcie miksowania dodajemy stopniowo mąkę oraz pozostałe przyprawy. Ciasto powinno być lejące. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki (bez dodatku tłuszczu).

Farsz

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w małą kostkę i przekładamy do miseczki do której wsypujemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz i dwie łyżki oleju. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki, po czym smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, podsmażamy na łyżce masła aż odparuje woda, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy aż zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na dużych oczkach.

Sos

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na naleśniki układamy kolejno, sos, pieczarki, mięso oraz ser. Zwijamy naleśniki w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i pieczemy w temperaturze 180 °C do momentu, aż ser się rozpuści (ok. 15-20 minut)

źródło: naleśniki o smaku pizzy

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Naleśniki, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , ,