Wczoraj otrzymałam maila z pytaniem kiedy na blogu znów pojawią się fajne i szybkie do zrobienia ciasteczka, tak więc odpowiadam, że dziś ;-) Będzie to kolejna kawowa wariacja w postaci ciasteczek z czekoladą, którą umieszczam w swojej kolekcji kawowych smakołyków zaraz obok kawowych muffinek i coffee cake. Jeśli nie posiadacie konkretnie czekolady Reese’s którą osobiście uwielbiam (i nie jest to żadna reklama) to możecie wykorzystać każdą inną, oczywiście swoją ulubioną ;-)
Składniki
- 130 g masła
- 170 g cukru (u mnie pół na pół biały i brązowy)
- 1 jajko
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 200 g mąki
- 60 g czekolady Reese’s (lub innej ulubionej)
Wykonanie
Miękkie masło ucieramy z cukrem, kawą i jajkiem na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę i posiekaną na małe kawałki czekoladę i całośc dokładnie miksujemy (uwaga, masa będzie gęsta). Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy (w dużych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 15 minut.