Święta tuż tuż… rozglądamy się powoli za przepisami na mazurka, jajka faszerowane, pasztety czy wielkanocne babki ;-) a czasami bywa tak, że nie mamy pomysłu na dzisiejszy obiad ;-) Co powiecie na zapiekankę ziemniaczaną? To moja druga zapiekanka ziemniaczana na blogu, pierwsza była z przepisu teściowej, ta jest całkowicie mojego autorstwa ;-) Większość zapiekanek które robiłam bazowała na makaronie, ale czasami fajnie jest coś zmienić i spróbować czegoś nowego ;-) myślę, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym będzie Wam smakować i przekonacie się, że zapiekanka nie zawsze musi być z makaronem ;-)
Składniki
- 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 papryka
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz, cukier
- papryka słodka i ostra
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i smażymy do odparowania „soków”. Następnie dodajemy pomidory w puszce doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dusimy całość aż sos zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków, wlewamy mięsno-pomidorowy i posypujemy połową żółtego sera, starkowanego na dużych oczkach, na to wykładamy pozostałe ziemniaki. Posypujemy kukurydzą i papryką pokrojoną w paseczki. Na wierzch wykładamy pozostały żółty ser i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy ok. 30-40 minut.