Muffiny z żółtym serem i kabanosem to propozycja dla wszystkich którym znudziły się tradycyjne kanapki. Muffiny nie zawsze muszą być słodkie, co już podkreślałam wcześniej i mam nadzieję, że mieliście okazję się przekonać, że wytrawne muffiny są również warte uwagi i czasami dla odmiany goszczą w Waszej kuchni.
Składniki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 marchew
- 150 g tartego żółtego sera
- 2 kabanosy
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- po 1 łyżeczce (bazylii, ziół prowansalskich, kurkumy, soli)
- szczypta pieprzu
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników wyszło mi 17 muffinek, czas przygotowania 20 minut + 25 minut (czas pieczenia).
Wykonanie
W jednej misce mieszamy mokre składniki, jajka, mleko, olej, marchewkę startą na małych oczkach, starty ser, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy suche składniki: mąkę i wszystkie przyprawy, mieszamy. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do papilotek (wierzch muffinek możemy posypać odrobiną żółtego sera), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C i pieczemy ok. 25 minut.