Dziś będą udka kurczaka w miodzie i musztardzie w nowej odsłonie. Jakiś czas temu umieszczałam podobny przepis, ale jak to z przepisami bywa, z biegiem czasu i nabieraniem doświadczenia, zmieniają się ;-) Przede wszystkim dodałam więcej przypraw do samego kurczaka, aby był bardziej aromatyczny, oraz zamieniłam pietruszkę i pora na zielony groszek, przez co cały kurczak nabrał nowego smaku.
Składniki
- 10 pałek z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 150 g mrożonego groszku
- 5 łyżek miodu naturalnego
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki musztardy chrzanowej
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- masło do wysmarowania formy
- przyprawy: słodka papryka, curry, pieprz ziołowy, oregano, pietruszka, sól
Wykonanie
W misce przygotowujemy marynatę: mieszamy wszystkie przyprawy z posiekanym czosnkiem, musztardą, miodem i oliwą. Udka myjemy, osuszamy a następnie wkładamy do marynaty na ok. 3 godziny. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w 0,5cm talarki. Gotujemy 5 minut po czym wyjmujemy i w tej samej wodzie gotujemy chwilę groszek. Żaroodporną formę smarujemy masłem i wykładamy marchewkę. Na marchew układamy udka i zalewamy pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C i pieczemy ok. 1 godziny, wyjmujemy, posypujemy groszkiem i pieczemy jeszcze 20 minut.