Zawsze lubiłam szpinak, ale zazwyczaj jadłam go w wersji już przetworzonej, np. smażony na maśle z dodatkiem czosnku ;-) ostatnio zrobiłam mega szybką sałatkę ze świeżego szpinaku i nawet nie zdawałam sobie sprawy, że może smakować tak dobrze ;-) Trzy składniki, szpinak, pomidory i cebula… Brzmi banalnie, ale smakuje genialnie ;-)
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 2-3 średnie pomidory (użyłam malinowych)
- 1-2 młode cebule
- 4 łyżki oleju/oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Wykonanie
Szpinak myjemy, osuszamy i w całości wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w ósemki a cebulę w piórka. Wrzucamy do miski i mieszamy razem ze szpinakiem. Z pozostałych składników przygotowujemy sos którym zalewamy sałatkę. Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu.