Ostatnio „wrzucam” sporo truskawek na bloga i muszę się Wam przyznać, że to jeszcze nie koniec ;-) w kolejce czeka przepis na placki, ale na razie nie będę zdradzać więcej szczegółów ;-) na dziś musi Wam wystarczyć przepis na puszyste ciasto z truskawkami. Ciasto ma konsystencję zbliżoną do biszkoptu, jest lekkie i wilgotne, warto dodać, że komponuje się świetnie również z innymi owocami,
Składniki
- 4 jajka w temperaturze pokojowej (oddzielnie białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g truskawek (lub innych owoców)
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) cukier ciągle ubijając. Do gęstej, błyszczącej piany dodajemy żółtka a następnie olej nie zaprzestając miksowania. Na koniec wlewamy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy używając szpatułki. Tortownicę lub wysoką formę do tarty (średnica 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i układamy gęsto truskawki (wciskając je do połowy w ciasto). Pieczemy w nagrzanym do 175 °C piekarniku, przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
źródło: Najłatwiejsze ciasto na świecie