Placki to jedzenie które naprawdę często pojawia się w moim domu. Na blogu umieszczałam już wiele przepisów na placki, były placki z serkiem homogenizowanym, wiejskim, ricottą, ale z amarantusem i maślanką pojawiają się po raz pierwszy ;-) no i tak jak obiecywałam, będą to placuszki z… TRUSKAWKAMI! ;-) Mam nadzieję, że nie przejedliście się jeszcze i macie ochotę na prawie ostatnie truskawki w tym roku :)
Składniki
- 250 g maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki z amarantusa (można zastąpić pszenną)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli
- kilka truskawek
- cukier puder do posypania
Wykonanie
W misce miksujemy maślankę, jajka i olej a następnie dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, sól i cukier. Całość dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Gdy się ładnie zetną układamy po 2 plasterki truskawki na każdym placku i przekładamy na drugą stronę. Przed nałożeniem na patelnię kolejnej porcji ciasta przecieramy ją papierowym ręcznikiem, gdyż truskawki zostawiają ślad. Podajemy posypane cukrem pudrem.