środa, 30.07.2014 r.
Surówka z pora i kalarepki

Nie wiem czy często robicie surówki, czy raczej preferujecie coś ze słoika, ale gorąco zachęcam Was do poświęcenia kilku dodatkowych minut w kuchni i przygotowania świeżej, pełnej witaminek, soczystej suróweczki z pora i kalarepki. Do tej pory najczęściej pora łączyłam z jabłkiem i marchewką lub z kukurydzą, ale odkąd dostałam przepis od znajomej na tą surówkę, ta wersja częściej gości na moim stole.

Surówka z pora i kalarepki

Składniki

  • 1 duży por (biała i jasnozielona część)
  • 1 kalarepa
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżeczka musztardy

Surówka z pora i kalarepki

Wykonanie

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Por kroimy w półplasterki, a kalarepę i jabłko ścieramy na dużych oczkach. Całość dokładnie mieszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy sos, który łączymy z warzywami. Doprawiamy do smaku.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Surówki, Witaminki
Tagi: , , , , , , , , ,