Śledzie w sosie warzywnym to kolejna odsłona śledzia u mnie na blogu. Nie znam drugiej takiej ryby jak śledź… Śledzia można przygotować na wiele sposobów, można zrobić z niego sałatkę, można podać też na słodko lub na słono, można też go marynować, smażyć, wędzić… lub po prostu zjeść surowego ;-) Dziś będzie bardzo prosty przepis na pyszne śledzie w sosie warzywnym. Głównie chodzi o sos, to właśnie w nim tkwi sekret tego dania, a którego skład jest niezwykle banalny ;-)
Składniki
- 500 g solonych filetów śledziowych
- 4 cebule
- 5 ogórków konserwowych
- 1 łyżka musztardy
- 7 łyżek keczupu
- 1,5 łyżki cukru
- 5 łyżek oleju
- kilka ziarenek pieprzu
- liść laurowy
- ziele angielskie
Wykonanie
Śledzie moczymy przez godzinę w wodzie (niektórzy moczą znacznie dłużej, ale ja osobiście preferuję max 1 godzinę), po czym kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka a ogórki w półplasterki. Następnie przygotowujemy sos: musztardę łączymy z keczupem, cukrem i przyprawami. Powoli wlewamy olej ciągle mieszając. Do sosu dodajemy pokrojone warzywa i całość dokładnie mieszamy. Na dno przezroczystego naczynia wykładamy na przemian sos i śledzie aż do wyczerpania składników. Przykrywamą folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.