poniedziałek, 13.10.2014 r.
Wafelki a’la Knoppers

Lubicie Knoppersy? Bo dziś będzie na słodko… przecież każdy ma czasami ochotę na małe co nieco… ;-) jeśli lubicie je tak jak ja, to mam dla Was dobrą wiadomość, bo możecie przygotować domowym sposobem swoją wersję wafelków a’la Knoppers. Smakują bardzo podobnie, a dodatkowo będziecie mieli tą satysfakcja że zrobiliście je sami :)

Wafelki a'la Knoppers

Składniki

Masa mleczna

  • 175 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku

Masa z nutelli

  • 160 g nutelli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • ponadto 3 suche wafle

Wafelki a'la Knoppers

Wykonanie

Masa mleczna

W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem, ściągamy z palnika gdy tylko cukier się rozpuści i studzimy. Masło ubijamy mikserem na pusztystą masę. Następnie ciągle miksując stopniowo dodajemy (łyżka po łyżce) ostudzone mleko z cukrem, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy mleko w proszku i miksujemy.

Masa z nutelli

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, żeby pozbyć się ciemnej osłonki, po czym drobno siekamy. W wysokim naczyniu miksujemy masło, nutellę i kakao. Na koniec dodajemy zmielone i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.

Przystępujemy do składania wafli w następującej kolejności, wafel, masa z nutelli, wafel, masa mleczna, wafel. Tak złożony wafel, obciążamy deseczką i wstawiamy do lodówki aż kremy stężeją, po czym kroimy na kwadraty. Przechowujemy w lodówce do tygodnia (5-6 dni).

źródło: www.mojewypieki.com

Wydrukuj
Kategoria: Ciasteczka, Inne, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , ,