Święta coraz bliżej, najwyższy więc czas zacząć pracować nad świątecznym „menu” ;-) a pałki kurczaka w glazurze z miodu, musztardy i imbiru zdecydowanie w nim „wylądują”, ponieważ są bardzo smaczne, bardzo szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ;-) Robiłam już kurczaka na wiele sposobów, po wietnamsku, w sosie worcester, w marynacie miodowo-musztardowej czy mleku kokosowym, ale chyba jeszcze nigdy nie widziałam swojej córki, żeby tak ze smakiem jadła któregoś z nich ;-) Myślę, że Wam również będzie smakować ;-)
Składniki
- 6 pałek z kurczaka
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej)
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
Wykonanie
W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, po czym dodajemy umyte i osuszone pałki z kurczaka. Dokładnie mieszamy by marynata pokryła całego kurczaka. Przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (nie wylewamy marynaty) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut. Po tym czasie przewracamy pałki na drugą stronę i wylewamy na nie pozostałą marynatę po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na 40 minut.