Bananowe muffinki z czekoladą to doskonały sposób na poprawienie swojego (ale nie tylko) nastroju, ale również niezawodny sposób na pozbycie się baaaardzo dojrzałych bananów z lodówki :) Przepis zawiera wyliczone składniki na 24 sztuki. Wystarczy dla każdego!
Składniki (24 sztuki)
- 4 duże dojrzałe banany
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 100g roztopionego masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 opakowanie kawy 3 w 1 (mała saszetka)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady pokrojonej na kawałeczki (u mnie biała i mleczna 50/50)
Wykonanie
W jednej misce mieszamy obrane i rozgniecione widelcem banany z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem i jajkami W drugiej misce mieszamy mąkę, kawę 3 w 1, sodę i sól. Masę bananową dodajemy do składników sypkich. Dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez 25 minut.