środa, 07.10.2015 r.
Zapiekane figi z serem camembert i szynką szwarcwaldzką

Przepis na zapiekane figi z serem camembert „odziane” w szynkę szwarcwaldzką dostałam od koleżanki, ale nie potrafiłam sobie wyobrazić tego smaku, o ile połączenie szynki z serem jest mi dobrze znane to dodatek w postaci świeżej figi wprowadzał dużą niewiadomą ;-) Kupiłam wszystkie składniki i odłożyłam do lodówki, by w niedzielę wskoczyć do kuchni i przygotować przystawkę. Czas poświęcony na przygotowanie to zaledwie 30 minut, a efekt bardzo miło mnie zaskoczył ;-)

Zapiekane figi z serem camembert i szynką szwarcwaldzką

Składniki

  • 4 świeże figi
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
  • 60 g sera camembert (pół opakowania)
  • 2 łyżeczki miodu
  • ulubione zioła (u mnie dalmatyńskie)
  • odrobina oliwy do formy

Zapiekane figi z serem camembert i szynką szwarcwaldzką

Zapiekane figi z serem camembert i szynką szwarcwaldzką

Wykonanie

Figi myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Do środka wkładamy pokrojony ser i każdą figę owijamy dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Posypujemy ziołami i układamy w naczyniu posmarowanym odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy do momentu aż ser się rozpuści (ok. 15-20 minut). Przed podaniem każdą figę polewamy połową łyżeczki miodu.

Wydrukuj
Kategoria: Inne, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , ,