Witam witam, wiem, że ostatnio pojawiam się i znikam ;P ale sezon wakacyjno-urlopowy bardzo rozleniwia… Dziękuję Wam bardzo za wszystkie maile i wiadomości, które są dla mnie motywatorem do dalszego działania :) to bardzo miłe, że pamiętacie i odzywacie się :)
Dziś będę Was kusić przepysznym kruchym ciastem z mlecznym budyniem i leśnymi jagodami (ale równie dobrze, może to być borówka amerykańska, lub inne leśne owoce). Jeśli przypadło Wam do gustu poprzednie ciasto z budyniową pianką, to jestem pewna, że te również się Wam spodoba. W tym cieście budyń odgrywa główną rolę, jest bardzo mleczny, ponieważ do jego przygotowania używamy mleka w proszku. Do tej pory takiego mleka używałam wyłącznie do bloku czekoladowego i nawet nie sądziłam, że można z nim zrobić również tak pyszny budyń ;-) Jeśli jeszcze nie pociekła Wam ślinka, to patrzcie na to…
Składniki
Ciasto
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Budyń
- 600 ml mleka
- 7 łyżek cukru
- 16 łyżek mleka w proszku
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- 2 szklanki jagód
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i mieszamy aż powstanie masa przypominająca kruszonkę. Następnie dorzucamy pozostałe składniki ciasta i całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki a większą wykładamy na blachę (25 x 36cm) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy do lekkiego zarumienienia (u mnie było to ok. 15 minut).
W tym czasie możemy przygotować nasz mleczny budyń. Do garnuszka wlewamy szklankę mleka i dodajemy mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy do momentu, aż powstanie gęsty budyń.
Przestudzony budyń wykładamy na podpieczone wcześniej kruche ciasto. Na budyniu rozkładamy jagody a na wierzch ścieramy zamrożone wcześniej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli nie macie pomysłu na co wykorzystać 6 białek które Wam zostały, to zapraszam do przepisu na Dacquoise-a :)
Źródło: Eksplozja smaku