Przepis otrzymałam od teściowej która wcześniej przetestowała go na teściu ;-) Zapiekanka ziemniaczana ze schabem, pieczarkami i żółtym serem w sosie śmietanowym zaspokoi głód każdego pasibrzucha. Dobry pomysł na wykorzystanie schabu w mniej konwencjonalny sposób jakim są schabowe ;-) Ja miałam okazję przetestować przepis na mężu i zapiekanki już nie ma… ;-)
Składniki
- 10 ziemniaków średniej wielkości
- ok. 500 g schabu
- 2 duże cebule
- 30 dag małych pieczarek
- 30 dag żółtego sera
- 300 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- tymianek
Wykonanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroki w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypujemy połową startego żółtego sera. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy umyte (lub obrane) i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy do momentu aż odparuje nam woda. Następnie dodajemy pokrojoną w grube półtalarki cebulę i dusimy kilka minut i zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy i czekamy aż wszystko się połączy. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy. Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu).