poniedziałek, 22.07.2013 r.
Zapiekanka ziemniaczana teściowej

Przepis otrzymałam od teściowej która wcześniej przetestowała go na teściu ;-) Zapiekanka ziemniaczana ze schabem, pieczarkami i żółtym serem w sosie śmietanowym zaspokoi głód każdego pasibrzucha. Dobry pomysł na wykorzystanie schabu w mniej konwencjonalny sposób jakim są schabowe ;-) Ja miałam okazję przetestować przepis na mężu i zapiekanki już nie ma… ;-)

Zapiekanka ziemniaczana teściowej

Składniki

  • 10 ziemniaków średniej wielkości
  • ok. 500 g schabu
  • 2 duże cebule
  • 30 dag małych pieczarek
  • 30 dag żółtego sera
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • tymianek

Wykonanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroki w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypujemy połową startego żółtego sera. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy umyte (lub obrane) i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy do momentu aż odparuje nam woda. Następnie dodajemy pokrojoną w grube półtalarki cebulę i dusimy kilka minut i zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy i czekamy aż wszystko się połączy. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy. Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu).

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , ,