czwartek, 01.08.2013 r.
Deser truskawkowy z mascarpone i bezami

Czyli truskawkowe szaleństwo część I, tak tak, wiem… sezon truskawkowy już dawno za nami ale są jeszcze maliny, borówki, pojawiają się wiśnie, a każdy z tych owoców doskonale komponuje się z delikatnym serkiem mascarpone i kruchymi bezami. Dlaczego część I? ponieważ wkrótce pojawi się bardzo podobny deser, ale troszkę w innej odsłonie ;-)

Deser truskawkowy z mascarpone i bezami

Składniki na 4 duże porcje

  • ok. 500 g truskawek lub innych sezonowych owoców
  • 100 g bezów
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g jogurtu naturalnego

Deser truskawkowy z mascarpone i bezami

Wykonanie

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki po czym kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodziły. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę stopniowo dodając serek mascarpone. Na koniec wlewamy jogurt naturalny i gotową masę wstawiamy do lodówki. Deser powinien być „zmontowany” chwilę przed podaniem poprzez ułożenie warstw, lekko pokruszone bezy, truskawki, masa serowa, lekko pokruszone bezy, truskawki, masa serowa, lekk… ;-)

Wydrukuj
Kategoria: Desery, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , ,