Leczo to jeden z moich najsmaczniejszych sposobów na pozbycie się warzyw z lodówki. Dziś na stanie miałam dwie papryki, dużą cukinię, dwie cebule, czosnek i pęto wiejskiej kiełbasy… W szafce znalazłam kukurydzę i pomidory w puszcze, po wymieszaniu wszystkiego na patelni powstało moje leczo ;-)
Składniki
- ok. 500 g wiejskiej kiełbasy (można użyć swoją ulubioną)
- puszka pomidorów
- czerwona i zielona papryka
- 2 cebule
- spora cukinia
- puszka kukurydzy
- 2-3 duże ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier
- bazylia
- olej
Wykonanie
Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gdy się wytopi tłuszcz dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Gdy całość lekko się zarumieni dodajemy pozostałe warzywa: pokrojoną w paseczki paprykę, cukinię w półplasterki, odsączoną z zalewy kukurydzę, następnie koncentrat pomidorowy i całą puszkę pomidorów wraz z zalewą. Dusimy ok. 30 minut, pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią.