Ostatnio umieściłam przepis na deser z truskawkami i mascarpone, zgodnie z obietnicą dziś pokażę Wam jego drugą odsłonę, gdzie bezy zostały zastąpione aromatycznymi ciasteczkami amaretti. Osobiście uważam tą wersję za ciekawszą, ale wszystko jest kwestią gustu. Spróbujcie sami i dajcie znać który deser bardziej przypadł Wam do gustu ;-)
Składniki (2 duże porcje)
- 125 g serka mascarpone
- 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
- 2 łyżki cukru pudru
- 16 sztuk ciasteczek amaretti (4 na jedną warstwę)
- ok. 300 g zmiksowanych truskawek
- szczypta soli
Wykonanie
Żółtko i jedną łyżkę cukru pudru ubijamy na puszystą masę dodając stopniowo serek mascarpone. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy łyżkę cukru pudru i przez chwilę miksujemy, następnie pianę z białek łączymy z masą serową. Deser układamy w pucharkach na chwilę przed podaniem tworząc następujące warstwy, pokruszone ciasteczka amaretti, masa mascarpone, zmiksowane truskawki, czynność powtarzamy.