Dziś jest piątek więc proponuję Wam warstwową sałatkę śledziową :) chyba nie muszę mówić jak bardzo lubię śledzie ;-) Sałatka ta sprawdzi się zarówno na kolację jak i na śniadanie, no i mam nadzieję, że nie muszę nikogo specjalnie do niej namawiać, bo szuba jest klasykiem ;-) Życzę smacznego :)
Składniki
- 400 g filetów śledziowych w oleju
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 5 marchewek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- majonez
- olej
- ocet
- pieprz czarny mielony
Wykonanie
Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie i cebulę kroimy w drobną kostkę, mieszamy i przekładamy do szklanej salaterki. Zalewamy olejem do wysokości śledzi, pieprzymy i skrapiamy niewielką ilością octu. Na tak przygotowane śledzie tarkujemy na dużych oczkach ugotowane ziemniaki które przykrywamy warstwą majonezu. Następnie tarkujemy marchew i nakładamy kolejną grubszą marstwę majonezu. Wierzch posypujemy starkowanym jajkiem i wstawiamy do lodówki do przegryzienia smaków.