Chleb z płatkami owsianymi to drugi chleb jaki upiekłam sama, pierwszy chleb domowy z ziarnami pokazałam Wam 3 tygodnie temu. Oba te chleby są na drożdżach i przez to są łatwe do zrobienia nawet dla początkujących, ale w niedalekiej przyszłości mam zamiar zmierzyć się z chlebem robionym na zakwasie, możecie już zacząć trzymać kciuki ;-)
Składniki
- 800 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 12 g drożdży
- łyżka cukru
- 3 szklanki letniej wody
- 4 łyżki oleju
- 2,5 łyżeczki soli
- pół szklanki płatków owsianych
Wykonanie
W dużej misce łączymy rozkruszone drożdże z cukrem i niewielką ilością wody. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką (masa będzie klejąca ale taka właśnie ma być). Oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja włożyłam miskę do piekarnika ustawionego na najniższą temperaturę) na ok. 2 godziny.
W tym czasie 2 małe keksówki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Po upływie dwóch godzin gdy ciasto ładnie nam wyrosło, mieszamy je krótko i przekładamy do foremek. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika w celu wyrośnięcia (u mnie stało 10 minut). Gdy ciasto podrośnie przestawiamy piekarnik na 180 °C i pieczemy 45 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch chleba łyżką wody i zapiekamy 5 minut, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej chrupiący.
Wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce. Tak upieczony chleb powinniśmy kroić najwcześniej po godzinie i przechowywać pod bawełnianą ściereczką.