niedziela, 29.09.2013 r.
Gorąca czekolada najlepsza na świecie

Gdy robi się zimno i dopada mnie jesienna chandra, na poprawę humoru i samopoczucia wypijam filiżankę gorącej domowej czekolady z przepisu mojej mamy. Gorąca czekolada domowej roboty ma to do siebie, że każdy może ją przygotować na swój sposób, ja pochwalę się swoją „magiczną” kompozycją.

Gorąca czekolada

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2-3 czekolady (u mnie 2 gorzkie i 1 mleczna)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Gorąca czekolada

Wykonanie

Do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i stopniowo ją dodajemy do garnuszka ciągle mieszając aż do jej całkowitego rozpuszczenia, po czym dosypujemy ulubione przyprawy, moje ulubione połączenie to szczypta cynamonu i kardamonu, ale to kwestia gustu. Możecie spokojnie użyć chilli lub imbiru, podobnie jest z czekoladami, ja lubię dodać 2 gorzkie i złamać ich smak jedną mleczną, ale tu kombinację są również dowolne i wedle uznania.

Po kilku próbach każdy już będzie wiedział jaki jest jego przepis.

Wydrukuj
Kategoria: Inne, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , ,