Mój kolejny pierwszy raz, mleko kokosowe. Od dawna chciałam coś zrobić z tym składnikiem, ale nigdy nie było mi po drodze… do czasu aż trafiłam na przepis kurczak w mleku kokosowym, no i postanowiłam wykorzystać stojącą w szafce puszkę mleka przed upływem daty ważności ;-)
Składniki
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- pomidory w puszce
- pół puszki mleka kokosowego (200g)
- sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek, smażymy kilka minut po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory w puszce i mleko kokosowe. Całość dusimy ok. 15 minut, aż papryka i mięso będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Według mnie kurczak najlepiej smakuje z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli.