Wczoraj w moim domu zamiast rogali marcińskich były gofry :) ale nie były to zwykłe gofry, ale gofry brownie :) jeśli lubicie ciasto brownie, lub brownie snickers to myślę, że ten przepis jest właśnie dla Was.
Składniki
- 2 jajka
- pół szklanki posiekanej czekolady (u mnie mleczna i gorzka 50/50)
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao
- odrobina soli
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy, po czym odstawiamy. Do garnuszka wlewamy pół szklanki mleka i czekoladę, podgrzewamy do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. W jednej misce łączymy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sól. W drugiej składniki mokre: żółtka, olej, pozostałe mleko, ekstrakt z wanilii i przestudzone mleko z czekoladą. Całość mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników suchych wlewamy mokre i miksujemy. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek mieszając całość łyżką. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta i pieczemy.
źródło: gofry brownie